Efter barfotalöpningen kommer – vadå?

Det är väl knappast någon som har missat den senaste tidens debatt om barfotalöpningens för- och nackdelar.

Tidningen Runners World publicerade till exempel ett blogginlägg för en tid sedan, där en löpare hittade flera fördelar med barfotalöpning, men ändå inte ville rekommendera träningsformen. Det var oklart varför, kanske hade han hittat en träningsmetod som han tyckte fungerade så pass bra att han ville behålla den för sig själv. Andra varnar för att barfotalöpning inte är så nyttigt och ergonomiskt som vissa påstår, exempelvis Alex Hutchinson i Globe and Mail.

Som så ofta när det gäller debatter med tydliga läger för och emot utkristalliserar sig efter en tid ett tredje alternativ. Det är precis som i den klassiska filosofin där någon formulerar en tes, någon annan bemöter den med en antites, och till slut förenas åtminstone delar av de båda ståndpunkterna i en syntes. När det gäller barfotalöpning är det verkligen ingen kärnfysik inblandad: syntesen verkar vara att det finns olika typer av löpare, och att dessa olika typer behöver olika typer av skor. Tidskriften Fokus identifierar fyra olika löpsätt, varav tre kräver skor.

  1. Barfotalöpning, utan skor, där löparen träffar marken med fram- eller mittfoten.
  2. Nästan-barfotalöpning, i minimalistiska skor med tår. Löparen landar även här på fram- eller mittfoten.
  3. Framfotslöpning.
  4. Mittfotslöpning.

En sko för alla?

Det säger sig självt att det inte går att skapa en sko för alla typer av löpare längre. För den som tar sin löpning på allvar kan det då bli lite mer komplicerat än att beställa ett par Nike skor på webben. Newline är en tillverkare som tagit fasta på detta, genom att utveckla en sko som är en sorts byggsats. Genom att stoppa i olika typer av inläggssulor och kilar kan löparen skapa den perfekta skon för sin löpstil och det underlag man brukar springa på. Det är åtminstone vad Newline hoppas.

Newline har heller inte nöjt sig med att endast skapa en sko enligt detta ”byggsats”-koncept. Än så länge finns fyra modeller, med olika mycket ”drop” och gjorda för olika löpstilar. Ytterligare några modeller kommer att lanseras under våren.

Det här är ingenting som de andra, större och mindre, tillverkarna kommer att nöja sig med att betrakta från åskådarbänk. Räkna med att de snart kommer att ha sina egna modeller ute i handeln.