Tävlar Agility i permobil

Visst finns det sporter som passar för alla! Det är något som Kristina Samuelsson från Åmål är ett livslevande bevis på – hon är nämligen först i Sverige med att tävla i sporten Agility från sin permobil.

Precis som att jakt är en sport så är Agility det med, men vad som är ännu bättre med Agility är att den passar utmärkt för alla. Och då menas både alla sorters hundar och människor i detta påstående. Det är nämligen något som permobilbundna Kristina Samuelsson från Åmål är ett livs levande bevis för då hon numera kan titulera sig först i Sverige mes att ha ställt upp i tävlingen från sitsen i sin permobil.

”– Jag var otroligt nervös och jag visste inte själv om det skulle gå eller inte. Men jag tänkte att prövar jag inte kommer jag aldrig få veta om vi klarar det. Det gick jättebra, säger Kristina Samuelsson som tävlade i agility med eurasiern Ermina.” läs mer här.

agility-hoppPrecis som Kristina själv berättar i citatet ovan kan man förstå att hon var nervös när hon ställde upp i tävlingen. Anledningen till att hon sitter i sin permobil är nämligen på grund av kronisk smärta i kroppen. Och även om det kanske verkar som om det är hunden som gör det mesta slitsammajobbet och springandet när man tävlar Agility så är sporten faktiskt ganska så uttröttande även för oss människor.

Klarar helt klart av sporten Agility

Agility går ut på att hunden så snabbt som möjligt ska hinna utföra en del uppgifter som omfattar både hinder och lydnadsmoment. Så som Agilityförare gäller det att hänga med. Något som Kristina uppenbart klarar av. För Sveriges Radio berättar hon hur hennes två hundar Ermina och Orinocco är hennes allt och den förstnämnde har vunnit en rad tävlingar i lydnad – så att testa Agility med en massa hopp och spring bev nu ett naturligt steg för både hund och matte. Men allt har förstås inte gått som en dans. Vidare berättar Kristina även hur hon som funktionshindrad och permbilbunden stött på en hel del fördomar och misstro om hennes förmåga att klara av Agilitysporten – vilka hon självklart inte lyssnat på och även motbevisat.