Tuff träning med rätt gymutrustning

Att styrketräna kan vara tufft även om man inte tränar med väldigt tunga vikter. Det som är viktigt när man vill börja muskler är snarare att träningen blir av regelbundet och att man verkligen tar ut sig. Men hur ofta bör man träna?

 

pexels-photo-206573Styrketräning är otroligt populärt och en mycket tuff sport att utföra. Faktum är dock att man inte behöver lyfta tunga vikter för att få bra resultat och bli starkare. Så länge man fokuserar på att göra rörelserna rätt och använder bra utrustning, som till exempel gymutrusting från Casall Professional. Att träna med 40–50 procent av maxvikt räcker för att stärka kroppen rejält. Snarare handlar det om kontinuitet. Vill man bygga muskler så handlar det om att trötta ut musklerna med många repetitioner och därför är det bra att inte köra på maxvikt, skriver Expressen. En regel att utgå ifrån är att man ska vara så uttröttad att man inte klarar av att lyfta vikten en gång till, och då kan man ge sig. Tränar man bara på rätt sätt kan resultatet komma på några veckor.

 

När ska man styrketräna och hur ofta?

Enligt en undersökning som gjorts i tidningen Applied physiology, nutrition and metabolism är det mest effektivt att träna på kvällen om man vill bygga muskler. Dock är marginalen mycket liten. Trivs man bättre med att träna på morgonen är det säkerligen bättre att förlägga träningen tidigt på dygnet. Att träna handlar också om att hålla motivationen uppe, och om man ser fram emot träningen tar man förmodligen i mer och får bättre resultat. Detta skriver Dh.se, som även de påpekar att just kontinuiteten är viktig. Man bör styrketräna minst två gånger i veckan för att det ska vara tillräckligt ofta. Har man svårt med motivationen kan det även vara en idé att styrketräna tillsammans med andra för att bryta av vanorna och få variation. Många gym har exempelvis träningspass utomhus under sommaren där oftast alla kan delta, vare sig man är nybörjare eller har tränat länge.