Uthållighet som sport

Konditinsidrott endast för hårdingar

Uthållighet är en dygd. I alla fall när man talar om de stora motionssporterna. Dessa sporter är av karaktären långdistans. Den första och mest kända och utövade av dessa långdistanssporter är löpning. Varför den är så populär är för att allt man behöver för att utöva sporten löpning är sin kropp och ett par skor. Eller så springer man barfota.

Löpning

I första hand är det Marathon man talar om när man talar om löpning på långdistans. Men när det kommer till triathlon och långlopp kan längden och terrängen skifta ganska mycket mellan loppen. När man tränar inför ett långlopp i löpning är det viktigt att hålla uthålligheten i fokus. Samtidigt som man ser till att löpa en del kortare intervallpass med backträning och dylikt för att stärka mindre muskelgrupper och öka syressättningen till kroppen perifera delar. De längre träningspassen begränsas i tid istället för på längden. Viktigast är att man övar uthålligheten och normalt ska man då springa över en timma och tjugo minuter. Det vill säga mellan 12 och 20 kilometer per träningspass.

Längdskidåkning

Längdskidåkning är en av de tuffaste sporterna när det kommer till kondition och uthållighet. Till skillnad från löpning där man för all del kan träna barfota är det andra bud som gäller för den här tuffa vintersporten. Här är utrustningen relativt viktig för ett bra sportsligt resultat.
Även när man tränar är det viktigt med ett par bra längdskidor och stavar. Dessa bör vara individuellt utprövade för att man ska kunna prestera bra på maxnivå. Långloppen inom ländskidåkning varierar mellan maratondistans och vasaloppets 90 kilometer. Träningen brukar ligga på runt 30 kilometer långa pass.